Skip to main content

Stress en overspannenheid

Brain Fog, het is al langere tijd een veel voorkomend fenomeen en de laatste tijd ook iets meer bekend, oftewel hersenmist. Het is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. The tricky thing is, dat we niet altijd in de gaten hebben dat het Brain Fog is waar we last van hebben. Het schuurt namelijk dicht aan tegen je ongelukkig voelen of je depressief voelen. Het is hierdoor dan ook een sterke voorbode van een burn-out of overspannenheid. Je verliest denkvermogen en je hoofd is letterlijk mistig. Je gedachten springen van de hak op de tak. Het is steeds lastiger om je te concentreren. De overgang van Brain Fog naar een burn-out is ook flinter dun. Hoe kan je hiervoor waken of voorkomen dat hersenmist totale mist wordt?

Veerkracht versus Brain Fog

Als je in een levensfase zit waar je precies weet hoe alles werkt, bevind je je doorgaans in rustig vaarwater waar alles redelijk overzichtelijk is. Je weet wat je kunt verwachten en als er iets gebeurt weet je hoe zaken op te lossen. Er is geen sterk rimpeleffect. Maar hiermee dus ook weinig wrijving, uitdaging of leereffect. Dit zorgt er feitelijk voor dat je stil staat. Het kan niet alleen een verlammend effect hebben, het kan ook zijn weerga op je veerkracht hebben. Je bent namelijk niet meer gewend om een beroep te doen op je intuïtie of oplossend vermogen. Hierdoor kunnen zaken sneller aan je voorbijgaan of verlies je juist het overzicht als er zich verandering voordoet. Help! Om veerkrachtig te blijven is het dus juist van belang om je veerkracht te blijven trainen en jezelf te blijven uitdagen. Hierdoor zal je minder snel last hebben van Brain Fog.

Persoonlijke Grondhouding en Brain Fog

De wijze van reageren en verantwoordelijkheid nemen is een belangrijke vorm van persoonlijk leiderschap in relatie tot Brain fog. Als je jouw normen en waarden scherp hebt, vormt dit het fundament van jouw grondhouding. Hierdoor weet je hoe met tegenslag of verandering om te gaan. Je bent in staat om vanuit eigen visie bij te sturen of om mee te bewegen. Om dit te kunnen doen, is er inzicht nodig in jouw grondhouding en hoe je deze in de praktijk brengt. Door je te verdiepen in jouw grondhouding ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen over jouw emoties en hier ook op gepaste wijze naar te handelen.

Structuur van het leven

Op gepaste wijze handelen gaat ook over leren anticiperen en accepteren. Hiervoor is een bepaalde mate van veerkracht, zelfinzicht en zelfvertrouwen nodig. Wat hierbij helpt, is te beseffen dat het leven een soort blauwdruk heeft, bestaande uit een aaneenschakeling van scenario’s. Het is een proces dat steeds weer in dezelfde structuur te herkennen valt. Het gaat over zaken die te allen tijde in dezelfde hoedanigheid binnen het totale spectrum van leven, leren en werken terugkomen. Deze structuur gaat over het komen van Onbewust – Onbekwaam tot Onbewust – Bekwaam:

  • Onbewust – Bekwaam: Waar alles is redelijk bekend en vertrouwd is, als er iets is weet je wat te doen;
  • Onbewust – Onbekwaam: Dit is waar je zaken moet ondervinden en ontdekken. Je bent nog zoekende naar wat je graag anders zou willen.
  • Bewust – Onbekwaam: De Gewenste Situatie bekend is en waar je gaat onderzoeken en benoemen wat je hiervoor nodig hebt.
  • Bewust – Bekwaam: Je bezit nieuwe tools en inzichten en weet deze succesvol in te zetten.

En dan ontstaat er Brain Fog

En er ontstaat Brain Fog doordat verandering en groei ook gepaard gaan met verwarring, emoties en vreemde gevoelens. Het helpt om je hier dan ook van bewust te zijn. Want je continu zorgen maken, twijfelen en piekeren kost veel energie. Het lichaam maakt in zo’n status allerlei stoffen aan die feitelijk dan niet op de juiste manier verbruikt worden. En dit zorgt voor een disbalans in je lijf, je hoofd en hartstreek. In de volksmond ook wel stress of overspannen genoemd. Juist, Brain fog! Er ontstaat letterlijk een situatie waardoor je niet meer helder kunt nadenken of de big picture niet meer kunt overzien. Je krijgt het gevoel overmant te raken. En hier is het de kunst om Brain fog op tijd te herkennen en om tijdig in te grijpen.

Rituelen en gewoontes tegen Brain fog

En dan zijn routines en rituelen juist van belang. Beschouw ze als een soort kleine vertrouwde, voorgeprogrammeerde pauzes gedurende de dag. Ze zorgen voor een rustmoment, waarbij je even de tijd kunt nemen voor jezelf en kunt afschakelen. Dit doordat het namelijk geen extra inspanning of denkvermogen van je vraagt. Het gaat op de automatische piloot, zoals bij eten en drinken. Stel je voor dat dit net zoveel denkkracht van je zou vragen als het oplossen van een complex vraagstuk? Dat zou niet goed zijn. En ja, dit is ook waarom slaap en rust essentieel zijn voor persoonlijk welzijn en je gemoedstoestand.

Hoe voorkom je Brain Fog?

Train jezelf door je comfortzone en persoonlijke grenzen te verkennen en deze te stretchen. Daag jezelf uit om grenzen te verleggen. Niet door perse grenzen te overschrijden en dingen te doen die je niet wilt! Maar door je zelfredzaamheid te trainen en te leren incasseren. Zoals het incasseren van kritiek, ontvangen van feedback en fouten waarderen. Want zoals gezegd, is het van belang om na te gaan wat het allemaal precies betekent. Door jezelf te leren weren tegen zaken die kwetsend kunnen zijn of die je in de war kunnen brengen, zal je je intuïtie versterken. Je wordt meer veerkrachtig en bent instaat om zelf keuzes te maken zonder de behoefte van goedkeuring of de mening van een ander. Er ontstaat meer zelfvertrouwen en meer zelfinzicht.

Tips voor morgen

Een aantal tips om gelijk de mist te doen opheffen en weer met jezelf in balans te komen.

1 – Keuzes maken:

Hoe werkt keuzes maken?
Doordat je kiest voor een ding, ben je instaat om hier je aandacht en energie op te richten. Je doet hierdoor dus 1 ding goed, in plaats van een aantal dingen een beetje half. Dit is een duidelijk vorm van focus. Je voelt je krachtig en bent in flow, omdat je een keuze maakt en hiermee ruis en andere zaken die hier niet aan bijdragen, ff links kunt laten liggen. Dat komt later wel weer.

Wat is het effect van keuzes maken?
Het resultaat hiervan is dat je dus niet meer in allerlei dingen tegelijk energie probeert te steken. Het voorkomt hiermee stress en het gevoel dat je van alles moet. Als je ergens energie aan spendeert kost dit breinkracht en soms een fysieke inspanning. Doorgaans kan je op volle kracht dit maximaal 2 uur achter elkaar doen. Daarna moet je weer opladen. So spend it wisely!

2 – Routine aanbrengen:

Hoe werkt routine?
Routines zijn er in vele vormen en bevinden zich over het gehele spectrum van leven, leren en werken. Bijvoorbeeld de koffiepauze, op zondag niet voor 15.00 uur op je telefoon kijken of een ochtendritueel. De mentale inspanning die het kost, bevindt zich in hetzelfde hersengebied als wat ervoor zorgt dat je niet hoeft na te denken over hoe je moet eten, lopen of lachen. Dat is maar goed ook, het zou anders een bende worden!

Wat is het effect van routine?
Routine zorgt ervoor dat voor bepaalde activiteiten steeds maar maximaal 10% denkvermogen nodig is qua inspanning. Zo blijft er energie, in de vorm van rust, flow en denkvermogen over voor de complexe vraagstukken of nieuwe situaties en het kunnen aanpassen in geval van veranderingen. Dit vraagt doorgaans per gebeurtenis namelijk wel 80% per inspanning. En let op, dit kan je maar maximaal voor bepaalde tijd achtereen. Daarna is het op en moet er dus weer nieuwe brandstof in en tijd zijn voor opladen. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je lichaam en brein het onthoudt en minder energie vergt. Dit is de kracht van de herhaling!

3 – Fysieke inspanning:

Hoe werkt fysieke inspanning?
Beweging is essentieel voor een gezond lichaam en fit brein. De mens is ook gemaakt voor fysieke inspanning. Dit hoeft echt niet direct te gaan over vijf dagen in de week sporten of marathons rennen. Het gaat over de dagelijkse wandelingen, de was doen, boodschappen doen, traplopen en even een lekker dansje in de woonkamer.

Wat is het effect van fysieke inspanning?
Het moment dat je je fysiek inspant, ben je echt alleen daarmee bezig. Een mens kan nou eenmaal maar een ding tegelijk. Niet dat het denken stopt, dat is namelijk een natuurlijk proces dat altijd doorgaat. Maar het denken krijgt flow, gedachtes blijven stromen en je gaat niet malen. Geen tijd om te piekeren dus! En dit is niet alleen een moment dat je kunt loslaten, er komen allerlei stofjes vrij die goed zijn voor je gemoedstoestand. Ze maken blij en daardoor weer fit en energievol. En zoals eerder gezegd, een motorische en fysieke inspanning is onlosmakelijk verbonden met breinfitheid. Het zorgt er letterlijk voor dat je weer in balans komt en ruimte krijgt in je hoofd.

Lees ook van Life Coach Eindhoven – Focus
Lees ook van Life Coach Eindhoven – Rust en Routine, persoonlijke effectiviteit
Lees ook van Life Coach Eindhoven – Perfectionisme en faalangst

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?