Skip to main content

Soms raak je de weg even kwijt. En dan helpt een handreiking terug naar de bedoeling. Wat wind in de rug om weer vooruit te kunnen.

Want je hoort het steeds meer. De roep naar hoe invulling te geven aan de bedoeling vanuit leiderschap. Hoe belangrijk het is om elkaar weer te vinden in de menselijke maat. En dat het nodig is om hierin de juiste weg te vinden. En dan met name die bij jou past. Maar wat is dat dan precies?

Als eerste is het goed te weten dat iedere weg je brengt waar je moet zijn. Altijd. Dit besef is de hoeksteen van persoonlijk leiderschap. Het brengt je namelijk vertrouwen in het proces. Het proces van groei en verandering. Het is een hoeksteen omdat je in tijden van groei en verandering meer dan ooit behoefte hebt aan een vangnet, een basis. Een die zorgt voor een veilige haven.

De kracht hiervan zit in het kunnen vertrouwen op jezelf. Je bent op zoek naar een strohalm, een uitweg en wellicht verlichting. Maar het proces van verandering is iets wat gaat over zielenwerk en persoonlijke uitdagingen. Die strohalm staat buiten jezelf. En een uitweg is er niet, want je ontkomt nooit aan jezelf. Het is nodig om juist dan veerkrachtig te kunnen blijven, zelfvertrouwen te vergroten en je zelfinzicht te verdiepen.

Verlichting volgt vervolgens door het doorstaan van de storm. Jouw expeditie naar het vinden van jezelf zal zo voelen. Dit is niet iets wat iemand je ooit heeft verteld. Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn, maar ook niet wat je kunt verwachten. Dus hoe weet je dan of je goed op weg bent? Of hoe ver je al bent? En of je de grootste beproevingen al hebt gehad?

Maak je geen zorgen. Berust je in het feit dat het leven vol zit met pijn, hartstocht en hartzeer, euforie, teleurstelling, trots en broederschap. Dit is de menselijke maat dit altijd zo zal blijven en het is juist daar. In het oog van de storm dat je jezelf leert kennen. Daar in het ondertussen is waar het gebeurt.

Dit zal niet alleen gaan over grote levensveranderingen, maar juist over de dagelijkse dingen. In een gesprek, een ontmoeting of een klein persoonlijk succes. Als het moeilijk wordt en je op de proef wordt gesteld, is het moment dat het er toe doet dat je jezelf hier in erkent en weet waarom je doet wat je doet en je dat belangrijk vindt.

En dan weet je, dit is mijn fundament. Het vangnet waarop je kunt vertrouwen en altijd op terug kunt vallen als solide basis, ook als je weer even van je pad ben gedwaald.

Dat is leiderschap.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?