Skip to main content

Rust en routine schijnt goed voor je te zijn. Feit of Faux? En als dat zo is, hoe kan het dan dat we juist proberen zoveel mogelijk in zo’n kort mogelijke tijd met zo min mogelijk inspanning voor elkaar te krijgen? De mens is een bijzonder fenomeen. Een aaneenschakeling van innerlijke conflicten, keuzestress en angst. Angst om te veel van te veel te nemen en angst om dingen te missen of ergens aan te kort te komen. Dat is nou niet bepaald handig als je probeert het leven te doorgronden of probeert te bedenken wat nu het beste is. Maar ik kan je vertellen, het is een feit.

Maak u geen illusies

Er zijn dus genoeg dingen om je druk over te maken. Dat blijkt maar weer. Alleen is het interessante hieraan, dat het doorgaans dingen betreft die alleen in ons eigen scenario bestaan en in jouw script aan de hand zijn. Zoals ik eerder vertelde, is ons brein niet instaat om feit van faux te onderscheiden. Wat betekent dat als je jezelf overtuigt dat de wereld vergaat, je hersenen deze waarneming ook als zodanig verwerken. Waardoor de amygdala, het reptielenbrein in vecht of vlucht modus gaat. Inderdaad, Ajam Paniki!

Dit gezegd hebbende is het een goed begin jezelf dus niet gek te maken met allerlei aannames, met dingen als: Wat als, misschien, maar, anders, had ik maar. Dit zijn allemaal onwaarheden, want het zijn geen feiten.

Ontspanning

Nou, laat die rust maar weer wederkeren. Want het reptielenbrein in vecht of vlucht modus laten staan, kost ook veel energie. Het lichaam maakt in zo’n status allerlei stoffen aan die feitelijk dan niet op de juiste manier verbruikt worden. En dit zorgt voor een disbalans in je lijf, je hoofd en hartstreek. In de volksmond ook wel stress of overspannen genoemd. Er zijn wel dingen die je kunt doen om jezelf tot kalmte te bedaren op de momenten dat je stress en overspannenheid voelt ontstaan. Het gaat om heel natuurlijke handelingen die een positief effect hebben, namelijk:

  • Ontspanning van het lijf. Dit kan door letterlijk de context te veranderen. Bewegen helpt hierbij, bij voorkeur even naar buiten om je geest te verfrissen. Door het bewegen wordt er endorfine aangemaakt, een gelukstofje. En door te bewegen komt ook de doorbloeding opgang, wat alles weer laat stromen. Zeker ook positieve energie. Het beste is om minimaal 20 minuten aan een stuk te wandelen. In ieder geval tot je gedachten weer vrij zijn van de stress;
  • Ademhalingsoefeningen doen. Je hartslag en ademhaling zijn van grote invloed op zowel onze fysieke als mentale fitheid. Het is dus van belang dat deze in balans zijn. Het verbeteren van deze processen kan je functioneren aanzienlijk verbeteren. Een krachtige tool hierbij is hartcoherentie of hartslagcoherentie. Hartcoherentie betekent dat je hartslag synchroon met je ademhaling verandert. Je hartslag versnelt bij inademen en vertraagd bij het uitademen. Je traint hiermee letterlijk je veerkracht en verbetert je immuunsysteem. Ik noem dit mini-meditatie, die je kunt afsluiten met een positieve affirmatie, ‘Mijn naam is … . Ik ben wie ik ben, ik ben waardevol en ik houd van mijzelf.’

Kracht van de herhaling

Zo, dat klinkt beste simpel! Ja, het leven is ook vrij simpel, als je dit toelaat. En de kunst hierbij zit ‘m letterlijk ook in de kracht van de herhaling. Ons lichaam is een vernuftig systeem. Het is een superslim stelsel van allerlei neuronen en cellen die allemaal een eigen taak hebben. Allen met een positieve bijdrage. Het enige wat het kan verstoren zijn een trauma of externe factoren. Realiseer je hierbij dat gedrag ook tot trauma kan leiden, zowel van fysiek naar mentaal als andersom. En doordat het lichaam dus feitelijk van nature een positieve bijdrage levert aan het gehele proces, is het hier ook op geprogrammeerd. Het lichaam, inclusief de geest heeft hierdoor ook baat bij herhaling. En hoe sterker de programmering door herhaling, hoe beter het geheugen. Denk bijvoorbeeld aan je motoriek en cognitief vermogen.

Rituelen en gewoontes

En daarom zijn routines en rituelen juist van belang. Beschouw ze als een soort kleine vertrouwde, voorgeprogrammeerde gewoontes gedurende de dag. Ze zorgen voor een rustmoment, waarbij je even de tijd kunt nemen voor jezelf en kunt afschakelen.
Dit doordat het namelijk geen extra inspanning of denkvermogen van je vraagt. Het gaat op de automatische piloot, zoals bij eten en drinken. Stel je voor dat dit net zoveel denkkracht van je zou vragen als het oplossen van een complex vraagstuk? Dat zou niet goed zijn.
En ja, dit is ook waarom slaap en rust essentieel zijn voor persoonlijk welzijn en je gemoedstoestand. 

Maak van je ochtendritueel een mini-spa.
Zorg dat je geen afleiding hebt tijdens je koffiepauze.
Omarm deze persoonlijk voorgeprogrammeerde momenten.
Maak slim gebruik van fysieke inspanning, zoals de was ophangen en traplopen.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?