Skip to main content

Persoonlijke groei & ontwikkeling

In dit artikel neem ik je mee in het fenomeen van verandering en groei met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat over zaken als ‘de comfort zone’, waarschijnlijk de situatie waarin je je nu bevindt. En wat dit betekent als je wilt veranderen en groeien. En natuurlijk vertel ik hoe en wanneer er precies verandering plaatsvindt binnen het groeiproces.

Er is geen Geheime formule

Verandering en groei gebeurt niet vanzelf en het gebeurt ook niet door er alleen maar over te dromen. Verandering is een bewust proces, waar je energie in moet steken en je best voor moet doen. Het is echt iets waar jezelf mee aan de slag moet. Het is des temeer van belang om intrinsiek gemotiveerd te zijn om verandering succesvol te laten zijn. En de gelegenheid en capaciteit te hebben om groei ingang te kunnen zetten. Er is geen geheime formule of snelle route. Het helpt om over deze inspanning na te denken. Weet je waar je nu staat en waar je naartoe wilt?

Stretchen van grenzen

Persoonlijke Groei ontstaat niet binnen de Comfort zone, maar ook niet perse heel ver daarbuiten. Het belangrijkste om persoonlijke ontwikkeling in gang te zetten, is dat je in beweging komt. Als je een leven wilt vanuit flow, passie en zelfliefde moet je dus gaan bewegen om vanuit de Comfort zone naar de Groei zone te komen. That’s where the magic happens! Dit kan je doen door jouw huidige situatie te onderzoeken en jouw gewenste situatie te ontdekken.

De Persoonlijk Fundamentcirkel

Deze groei- & ontwikkelcirkel bestaat uit verschillende zones, ieder met hun eigen groeistuipen en dynamiek:

  • De Comfort zone: Waar alles is redelijk bekend en vertrouwd is. Als er iets is weet je wat te doen. Er is geen frictie of acite. Je ben Bewust – Bekwaam;
  • De Ongemak zone: Dit is waar je zaken gaat onderzoeken en je je zelf leert kennen. Je bent nog Onbewust – Onbekwaam op hetgeen er nodig is om verandering in te zetten. Dit vergt zelfreflectie en zelfkennis;
  • De Leer zone: Dit is de fase waarin de Gewenste Situatie bekend is. Je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je leert hoe en wanneer je het toepast. Je gaat over van naar Bewust – Onbekwaam.
  • De Groei zone: Uiteindelijk kom je in de Groei zone, waar je jouw nieuwe tools en inzichten gaat manifesteren. Je gaat het je eigen maken en doorleven. Er ontstaat zelfregie. Dit is de Onbewust – Bekwaam fase.

Het is een heel persoonlijke reis die je doorloopt om dromen waar te maken. En dit gaat ook over alles wat er op je pad komt tijdens deze ontdekkingsreis. Het is echt een intrinsiek proces, waarbij jij degene bent die bepaalt hoe succesvol het wordt. Er is niemand die dit voor jou kan doen. En wat ik doe, is de Held coachen en begeleiden bij het verander- en groeiproces.

In het ondertussen

Ik heb net uitgelegd hoe groei werkt, nu zal ik nog iets vertellen over hoe het zit met veranderen. Verandering vindt plaatst in de fases tussen de verschillende zones, tussen de veranderfases. Ik noem dit ‘in het ondertussen’.
Want steeds als er iets verandert, gebeurt er pas werkelijk iets nadat de werkelijke verandering zich ook echt manifesteert en dat heeft tijd nodig. Dit gebeurt als eerste in het Onderbewuste. De werkelijke verandering ontkiemt zich daar.

Groeistuipen

En omdat het start in het Onderbewuste, heb je vaak niet in de gaten wat er aan de hand is of waarom je een beetje verloren en onthand voelt. Het zorgt dan ook voor ongemak, chaos, onzekerheid en soms twijfel. Maar dit soort ‘groeistuipen’ is een wezenlijk onderdeel van het verander- en groeiproces.
En om te komen van Onbewust – Onbekwaam naar Onbewust – Bekwaam (de Comfort zone) ben je al gauw een paar jaartjes onderweg. Daarom is het zo belangrijk om reële stappen te maken, niet te groot maar wel ambitieus!

En de rest dan?

Persoonlijke ontwikkeling is te allen tijde onder invloed van de ecologie binnen leven, leren en werken. Alles wat we doen is een vorm van communicatie en gebeurt vanuit sociale verbinding. Het is van belang dat binnen deze context jij je persoonlijk veilig voelt. Ook hierin zal er echter groei en verandering plaatsvinden. Wat kan leiden tot afscheid van bestaande situaties, van mensen en of van bepaalde behoeftes. Maar hier komt juist ook het ontmoeten van nieuwe mensen en ontdekken van nieuwe omgevingen uit voort. Dit noem je ook wel het ontdekken van jouw ‘Tribe’.
Er is dan ook een bepaald urgentiebesef nodig, een intrinsieke drijver om te willen veranderen en een veranderproces door te zetten.

‘But without friction no shine’

Laat jezelf ontwaken

Manifesteren gaat over het toepassen, uitvoeren en werkelijk in praktijk brengen van jouw meest intrinsieke persoonlijke normen en waarden. Je leven inrichten, passend bij jouw principes. Het stelt je in de gelegenheid om flow te creëren, te kiezen voor jezelf en jouw beste versie te worden. Door het ontdekken van zaken als jouw persoonlijke grondhouding & principes krijg je zelfinzicht. Wat nodig is om te weten wat je wilt veranderen en met die verandering wilt bereiken.

Lees ook van Life Coach Eindhoven – column Veilige Haven – persoonlijke veiligheid
Lees ook van Life Coach Eindhoven – column Jij bent aan Zet – persoonlijke ontwikkeling
Lees ook van Life Coach Eindhoven – column In het Speelveld – persoonlijk leiderschap

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?