Skip to main content

De afgelopen tijd heb ik veel verteld en geschreven over een aantal Supertools die iedereen tot haar of zijn beschikking heeft. Dit gaat als eerste over het persoonlijk referentiekader en de intuïtie. Het zijn de grondleggers van persoonlijk leiderschap. In dit stuk vertel ik kort waarom primair deze twee, hoe je ze kunt inzetten en hoe dit zich verhoudt tot het zakelijk speelveld.

Persoonlijke kernwaarden

Het Persoonlijk referentiekader is mede gebaseerd op intrinsieke bronnen. Die zijn sterk bepalend bij het maken van keuzes, hoe emoties worden gevormd en hoe je je gedraagt. Het omvat dus ook neurolinguïstiek gerelateerd zaken als inzicht, drijfveren en persoonlijke competenties. Dit betekent bijvoorbeeld, dat wanneer je op de werkvloer steeds moet handelen naar de instructies van iemand met formeel gezag, terwijl dit indruist tegen jouw persoonlijke kernwaarden, je dit niet lang volhoudt. Dan ontstaan er letterlijk iets als gewetenswroeging, tegenzin en afname van een positieve bijdrage.

Hoe gebruik je het?

Je kunt niet altijd je zin hebben, maar het kan gesteld worden dat het van belang is om dingen te doen waar je ook echt achterstaat. Zowel persoonlijk als zakelijk. Klinkt logisch, maar is echt niet van zelfsprekend. Men leert zich te vaak aan om dit te negeren, door zichzelf te overtuigen dat het niet anders is of kan. Logischerwijs is er ook behoefte aan gelijkgestemdheid, aan mensen die een soortgelijke kijk hebben op zaken. Door deze mensen, jouw Tribe op te zoeken en te betrekken zal het een sterk positief effect hebben op je prestaties. De mens blijft immers toch een roedeldier.

Oerinstinct

Dan is er nog onze Intuïtie. Wat bij de een sterker ontwikkeld is dan bij de ander. De intuïtie is echter altijd een sterke raadgever en staat direct in verbinding met ‘gut feeling’ of het zesde zintuig. Feitelijk de verbinder tussen hoofd en lichaam. En het is een supertool omdat het primair gaat om de signalen die gestuurd worden door ons reptielenbrein. Dit deel van ons brein voorziet niet alleen in primaire levensbehoeftes zoals eten en ademen, maar ook vechten of vluchten.

Hoe werkt dit dan?

Het werkt door er gewoon gehoor aan te geven. Nou bedoel ik niet dat je met het minste of geringste als een gillende keukenmeid het gebouw moet verlaten, maar wel dat het loont om naar je intuïtie te leren luisteren. Negeer het niet. Als iets niet in de haak voelt, onderzoek het dan en probeer te achterhalen waar het ‘m in zit. Als een bepaald gesprek niet goed voelt, of wanneer iemand iets doet wat niet logisch lijkt, dan is het vaak ook zo. Onze intuïtie is een manier van waarnemen en communiceren die het meest optimaal is als jezelf ook op je meest optimale bent. Dat wil dus zeggen, als je fit en uitgerust bent, als je in een ‘flow’ zit en in het ‘nu’ bent.

Uitstapje naar het zakelijke speelveld

Als inkoper, inkoopadviseur of contractmanager bekleed je doorgaans ook de rol van Verbinder. Binnen andere disciplines, zoals die van projectleider en of teamleider kennen we deze rol ook.

En een Verbinder is niet per definitie een allermans vriend, hoeft niet van alle markten thuis te zijn en is zeker niet alleen maar bezig met het een ander gemakkelijk te maken. Wat doet een Verbinder dan wel?

  • Te allen tijde vrij zijn van aannames. Er zijn namelijk experts die kennis hebben van de inhoud;
  • Nieuwsgierig zijn, willen weten hoe het zit en waarom, zodat je weet hoe de raders draaien en hoe de hazen lopen;
  • Luisteren, samenvatten en kritische vragen stellen (doorvragen).

Oefening: Ga bij je eerstvolgende opdracht na wat de benodigde expertise is om de opgave uit te voeren en verzamel de juiste mensen, wees hierbij niet te limitatief. Kom gezamenlijk tot een eensgezind beeld van de opgave, is het een probleem, een verandering of gaat het om innovatie? Ideaal om volle bak je Persoonlijk Referentiekader en Intuïtie in te zetten. En een leuke oefening voor het ontplooien van Persoonlijk Leiderschap.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?