Skip to main content

Net als je tegen jezelf durft te zeggen: “Yes, I got this!” Lijkt het soms alsof er een soort krachtenveld ontstaat dat alles ff lekker in war komt schoppen. Er doen zich situaties voor, waar vorige week alles nog op rolletjes liep, nu alles lijkt tegen te zitten. We worden er onrustig van, het maakt onzeker en soms zelfs hopeloos. En wat dan bijzonder is, is dat je denkt: “Waarom overkomt mij dit altijd?” Nou, stel je gerust. Een ding is zeker, wij denken dit allemaal weleens en je bent gelukkig niet de enige.

What’s happening!?
In eerste instantie hebben we niet direct in de gaten wat er aan de hand is. Dit is ook niet zo gek, want alles gaat redelijk lekker en je zit wel in je sas. Dit kan ervoor zorgen dat je wat minder alert bent op veranderingen. Of misschien merk je het wel, maar negeer je het met een beetje struisvogel-tactiek. Hoe je het ook went of keert, ermee aan de bak moet je toch. Want met negeren zal je er op langere termijn niet gelukkiger van worden. Hiermee belemmer je jezelf en stagneer je de intrapersoonlijke groei. Een mensenleven is nou eenmaal een aaneenschakeling van verschillende fases.

Levensfases
Deze fases hebben ook te maken met letterlijk de levensfase waar je inzit, dus fysiek. Dit gaat over het van kind naar volwassene opgroeien. Logischerwijs gaat dit gepaard met mentale groei en ontwikkeling. Met iedere levensfase veranderen er fysiek zaken zoals het lichaam, de hormoonhuishouding en het metabolisme. En omdat het mentale direct in verbinding is met het fysiek, zijn dit ook aspecten die invloed hebben op gevoelens en emoties. Daar waar je over bepaalde zaken vorige maand nog heel zeker was, ben je nu opeens onzeker en bang dat je het niet meer kunt. Of wat andere ervan zullen denken. En dit kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Huilbuien, een kort lontje of misschien lamslaan en niet verder komen dan met een gebakje op de bank.

In het ondertussen
Is dit erg? Nee! De kunst is wel om je er niet door uit het veld te laten slaan. Zo’n fase duurt doorgaans 5 jaar en bestaat ook weer uit verschillende deelfases. In de beginfase gaat het allemaal nog niet vanzelf, dan is het een kwestie van ontdekken en ondergaan. Het is belangrijk om in deze fase aan de chaos toe te geven en gewoon af te tasten. De middenfase gaat over naar het leren en eigen maken. Je gaat dan van onbewust-onbekwaam naar bewust-onbekwaam. En door het leren stroom je door naar onbewust-bekwaam. Aan het eind van deze fase is doorgaans de beleving: “Goed bezig!” Waarna je het helemaal eigen hebt gemaakt en bewust-bekwaam bent geworden. Alleen het verontrustende is dat gedurende deze laatste deelfase zich alweer de volgende levensfase aandient. Dus net als je een beetje in control bent, begint het een beetje te jeuken. Je gaat nadenken over nieuwe uitdagingen en bent ook toe aan iets nieuws. Maar wat dan? Dit is het grijze gebied van het ondertussen, de overgang van de ene naar de volgende levensfase. En precies in het ondertussen ontstaat bewustwording.

Wat een gedoe
Want terwijl je aan het worstelen bent met verandering, gaat het leven gewoon door en moet je ook keuzes maken. En met het accepteren van en begrijpen wat er gebeurt, is het soms best lastig om je weg te vinden. Met bewustwording verkrijg je nieuwe inzichten en moet je jezelf weer opnieuw uitvinden. Dingen die eerst vanzelfsprekend en fijn waren, worden in de overgang naar je nieuwe ‘ik’ soms juist een verschrikking. Daarom is het belangrijk om jezelf hierin ook tijd te gunnen. Tijd om afscheid te nemen van het oude en je voor te bereiden op het nieuwe.
Bewust worden is als een reis, een essentieel onderdeel van jouw levenspad. Waarbij het helemaal niet erg is om af en toe de tijd nodig te hebben om te verdwalen, fouten te maken of ergens wat langer te blijven hangen. En zoals eerder gezegd, je bent niet de enige. Je bent tenslotte ook niet de enige mens. Voel je dus niet beschaamd over twijfels of angst. Het helpt om er met andere over te praten en op sommige vlakken te sparren met een coach of met een ervaringsdeskundige.

Laat ik vooropstellen dat het absoluut niet vreemd is dat je hierin het spoor bijster raakt. Juist niet! Maar probeer er niet tegen te vechten door het oude in stand te houden. Gedoe komt er toch.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?