Skip to main content

Het is beter om achteraf te vragen om vergiffenis dan om toestemming vooraf. Dit gaat over moed, lef en doorzettingsvermogen. Het geeft aan dat het soms nodig is om lef te hebben en het voortouw te nemen. Niet zo zeer om zogenaamd een “stoere” jongen te zijn, maar om jezelf uit te dagen en om buiten je comfortzone te stappen. Zodat je kunt groeien en ontdekken wat je grenzen zijn.

Uitstelgedrag

Als je je levenspad kent, ben dan niet bang om het te volgen. Als je enige tijd in een bepaalde fase bent blijven steken, wat overigens niet per definitie fout is, kan het zijn dat je niet meer weet hoe je verder kunt komen. Je dromen lijken opeens ver weg of zelfs onbereikbaar. Daar waar je eerst met frisse moed iedere dag aan werkte, is nu weg geëbd naar de achtergrond. Dit kan zorgen dat je je moedeloos en lusteloos gaat voelen. Er is eigenlijk nog maar weinig passie en je weet niet zo goed hoe je de sleur moet doorbreken. Als je blijft dromen en doen! blijf jezelf uitdagen, train je je veerkracht, maar ook je inbeeldingsvermogen en het vermogen om dingen op te lossen.

Veerkracht

Als je eenmaal in een fase bent beland waar je precies weet hoe alles werkt, zit je in rustig vaarwater waar alles lekker overzichtelijk is. Hier weet je wat je kunt verwachten, als er iets gebeurt weet je wat te doen en hoe het op te lossen. Er is geen sterk rimpeleffect. Maar hiermee dus ook weinig wrijving, uitdaging of leereffect. Dit zorgt er feitelijk voor dat je stil komt te staan. Het is niet alleen dat dit een verlammend effect kan hebben, het heeft ook zijn weerga op je veerkracht. Je bent namelijk niet meer gewend om een beroep te doen op je intuïtie of persoonlijk referentiekader. Hierdoor kunnen zaken aan je voorbijgaan of raak je juist van slag als er zich een keer een verandering voordoet. Help! Om veerkrachtig te blijven is het dus juist van belang om je veerkracht te blijven trainen en jezelf te blijven uitdagen.

Vertrouwen

Als je op een kruising bent beland, neem dan de tijd om te ontdekken. Weet dat iedere weg je brengt waar je moet zijn. Maar om keuzes te maken zonder dat je direct weet of het wel de juiste zijn, is ook een bepaalde mate van moed nodig. De overtuiging hebben dat het hoe dan ook goed komt. Veerkracht gaat dus ook over persoonlijk leiderschap! Dat je vertrouwt op jezelf en je je ook in jouw keuzes durft te berusten. Dus ook de verkeerde op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Door je intuïtie ben je instaat het te erkennen en doormiddel van je veerkracht zal je de moed niet snel opgeven.

Soms is het pijnlijker om te bedenken hoe iets had kunnen zijn, dan te weten wat er mis is gegaan.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?