Skip to main content

Het leven is iets dat wordt gegeven en in het meest ongunstige geval ook weer kan worden afgenomen. Maar jij bent te allen tijde verantwoordelijk voor wat je met je leven doet, hoe je jouw leven organiseert en dus ook voor de consequenties ervan. Dit maakt je niet alleen hoofdrolspeler en regisseur, maar bovenal scenarist.
En dit wil niet zeggen dat je een glazenbol hebt, maar er is dus wel heel wat dat binnen jouw invloedsfeer ligt. Meer dan dat je misschien weet of wilt weten. Hierbij benadruk ik dat dit niet zo vanzelfsprekend is als dat het hier nu staat. Verantwoordelijkheid nemen vraagt moed, veerkracht en vertrouwen.

Waarom is verantwoordelijkheid zo zwaar?

Omdat het leven grillig en onvoorspelbaar is. En dat begint al bij dat je ’s ochtends fris en fruitig opstaat en met goede moed uit je bed springt. Klaar voor de dag! Yeay! Maar vervolgens is die tafelpoot opeens dichterbij dan dat je je kon herinneren, en je knie ook. De suiker opeens op is. En dat net als je op de fiets springt het opeens onnoemelijk begint te plenzen. Herkenbaar?
Tja, en dan ligt jouw reactie geheel binnen jouw invloedsfeer wat ook gaat om verantwoordelijkheid nemen.
Kon je het feit waar je zojuist slachtoffer van was maar aan iemand verwijten. Dat zou vast opluchten. Of wanneer je een geweldige presentatie hebt gegeven, die maar lauwtjes wordt ontvangen. Die lui snappen er niets van. Niet ? Of misschien gaat het juist de andere kant op! Ik geef nooit meer een presentatie, vergeet het maar!

Aanspreekbaar zijn

Maar de kunst van verantwoordelijkheid nemen, ligt juist in het aanspreekbaar zijn. En hier wordt het lastig. Je hebt namelijk misschien niet altijd in de gaten wat dat wat jij doet of zegt, doet met een ander. De overtuigingen van een ander hoeven niet overeen te komen met die van jou. Maar het ontvankelijk zijn voor feedback, zonder persoonlijk te worden, gaat over aanspreekbaar zijn. En dapper genoeg zijn om de moed niet op te geven als iets niet gaat zoals jij had bedacht. Dit gaat ook over hulp vragen, omdat je wilt dat het beter wordt!

Grondhouding

De wijze van reageren en hier verantwoordelijkheid in nemen is een vorm van persoonlijk leiderschap. Als je weet wat er aan jouw houding en gedrag ten grondslag ligt, weet je ook hoe er mee om te gaan. En ben je ook in staat om het te sturen of om het te veranderen, als dat nodig is. Om dit te kunnen doen, is inzicht nodig in jouw grondhouding en hoe je deze in de praktijk brengt. Door je te verdiepen in jouw grondhouding ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen over jouw emoties en te allen tijde aanspreekbaar te zijn op jouw gedrag.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?