Skip to main content

Als er iets is wat ons boeit en waar we naarstig naar opzoek gaan, is het wel Passie. Op een of andere manier weten we ook dat een leven zonder Passie een leven niet geleefd is. En hoewel het er dus zou moeten zijn, is vaak het idee dat het lastig is om te vinden. Daarnaast is het bijzondere aan Passie dat het ook angstig maakt. Want wat als ik het niet kan vinden? Wat nou als net ik geen Passie heb? Hoe weet ik nou wat mijn Passie is?

Wat is Passie dan eigenlijk?

Er is veel onderzoek naar gedaan en veel over geschreven, maar omdat Passie zo persoonlijk is en voor iedereen anders, is het lastig om in een format te gieten. Het valt bijna niet in woorden te bevatten. Net als onze intuïtie, persoonlijk referentiekader en veerkracht wordt het gevormd door intrinsieke en extrinsieke aspecten. Maar ik kan het wel toelichten. Het betreft een verhogende trap, net als bij veerkracht of bij de bewustwording.

  • Als eerste gaat het om iets leuk vinden. Je vindt iets leuk, omdat je er letterlijk lol aan beleeft. Je bent bijvoorbeeld ergens heel goed in en beleeft er duidelijk plezier aan om te doen. Dit gaat doorgaans om een talent waarmee je je kunt uiten in bijvoorbeeld werk of hobby.
  • Passie ontstaat als je naast het inzetten van je talent er ook een sociale bijdrage mee kunt leveren en je je erin kunt ontwikkelen. Dus dat je door middel van het uitoefenen van je talent ook een bijdragen kunt leveren aan een groter geheel. Je daarvoor gewaardeerd wordt binnen een groep (van gelijkgestemden) en er een leercurve is. Er is spraken van een bepaalde mate van groei in wat je doet, bijvoorbeeld van junior naar seniorniveau;
  • De overtreffende trap van Passie is Obsessie. Op dit punt voldoet alles aan de eis om ergens goed in te zijn en Passie voor te hebben, maar er wordt een grens overschreden. Als Passie omslaat in Obsessie is er geen sociale bijdrage meer, wordt er geen rekening meer gehouden met waardering of groei. En worden er grenzen van andere overschreden. Ook talent gaat hiermee verloren.

Zelfinzicht en drijfveren

Om te ontdekken wat je talent is, is het nodig om zelfinzicht te hebben. Wat er veelal gebeurt is dat we kijken naar waar een ander goed of succesvol in is. Of naar hoeveel aanzien iemand heeft. En dan wordt dat hetgeen wat je probeert na te streven. Echter zegt dat wat een ander doet, niets over jouw talenten. Het is prima om iemand te zien als voorbeeld. Dat je opkijkt naar hoe iemand een bepaald punt heeft bereikt door middel van doorzettingsvermogen en mate van veerkrachtig zijn. Maar wat hij of zijn doet, is geheel persoonsgebonden.

Het is dus van belang om je te focussen op je eigen kunnen en interesses om te ontdekken waar je werkelijk blij van wordt. Daarbij is er een wezenlijk verschil tussen het najagen van status of voldoening. Sommige mensen willen manager worden vanwege het salaris en de titel, maar dit houd je niet lang vol als je helemaal geen goede manager bent. En wat dan?

Dit geldt ook voor je drijfveren, deze zijn intrinsiek en bepalend voor hoe succesvol je kunt zijn. Als je gaat proberen om iets te doen waar iemand anders veel geld mee verdient, maar waar jijzelf geen feeling mee hebt, wordt het geen succes.

Tip?

Het gevoel wat ik had als kind, als ik superbelangrijke dingen aan het doen was, is het gevoel dat ik nastreef in mijn dagelijkse werkzaamheden vandaag de dag. Dit is voor mij een belangrijke maatstaf om te weten of ik oprecht bezig ben en gehoor geef aan mijn ‘intrinsieke’ behoeftes.

En blijf dichtbij jezelf. Omarm je kwaliteiten door ze te herkennen en erkennen. Neem de tijd om te ontdekken waardoor die ‘big smile’ op je gezicht verschijnt en jouw innerlijke ‘firestarter’ begint te branden.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?