Skip to main content

Authenticiteit

Authentiek zijn is niet altijd makkelijk, maar daarom des te belangrijker om een volwaardig leven te leven. Het is voor velen namelijk eerder vervelend dan iets dat ze waarderen. Het is veel makkelijker als iemand gewoon doet wat je zegt. Of als iemand geen eigen mening heeft. Het is ook veel handiger praten als iemand geen weerwoord heeft en gewoon jouw waarheid aanneemt voor waar. Maar hiermee wordt er geen invulling gegeven aan oprechte interesse. Of aan betrokkenheid en bereidheid om iets voor elkaar te willen betekenen. Je bent alleen maar bezig met hoe het een of ander overkomt bij anderen. En wat die daarvan vinden. En of je wel past binnen het algemeen geaccepteerd beeld.

Een volwaardig leven leven

Een volwaardig leven leven gaat over de mate waarin je in staat bent om het leven te leven wat past bij jouw standaarden, normen en waarden. Je geeft invulling aan de behoeftes die voor jou van belang zijn. Deze manier van leven, maakt volwaardig omdat iedereen een eigen referentiekader heeft. Een primair onderdeel van het referentiekader is de persoonlijk “neurologische imprint”. Wat gaat over jouw persoonlijke voorkeuren vanuit niet voorgeschreven of aangeleerde en extrinsieke bronnen. Een onmiskenbaar intrinsieke bron is afkomst. Letterlijk jouw DNA. Dit is de kern van wie je bent. Er is niets zo waardevol als dit te herkennen, erkennen en benoemen. Dit maakt authentiek.

Eerder vervelend dan iets dat we waarderen

Alles wat we doen is een vorm van communicatie en komt voort vanuit sociale verbinding. Dit omdat we als mens samenleven in een maatschappij die wordt gevormd vanuit leven, leren en werken. Maar we zijn en blijven allemaal anders. Ja, logisch! Hoor ik je denken, maar zo logisch is dat dus niet. Niet als je kijkt naar houding en gedrag. Het makkelijkste zou zijn als iedereen gewoon een beetje voldoet aan de maatschappelijke norm. En vooral geen kritische vragen stelt. Dit maakt het leven namelijk een stuk eenvoudiger, anders dan wanneer je anderen steeds moet overtuigen. Of aan de bak moet met je moreel kompas. Authenticiteit gaat dus niet over hoe andere zich gedragen of hoe ze jouw zien. Maar hoe jij je voordoet en gedraagt. En hoe betrouwbaar en consistent je bent.

Authenticiteit erkennen

Het gaat over erkenning en begrip voor verschil en elkaar hierbij in waarde laten. Het gaat over inzien dat jouw waarheid niet dé waarheid is. En over her- en erkennen van cultuurverschil en overtuigingen. En dit allemaal zonder dat je je gelijk hoeft te halen of een ander wilt overtuigen van hoe het volgens jou is. Eigenheid is een geboorterecht, maar het gaat erom hoe je hiermee omgaat en wat je er mee doet. Met name in sociale verbinding. Authenticiteit is ook begrijpen dat je niet overal begrepen wordt. Wat betekent dat je accepteert dat niet jouw regels als individu gelden voor het grote geheel. Maar dat je onderdeel bent van het grotere geheel.

Invulling gegeven aan oprechte interesse

Als je weet waarvan je bent, ben je in staat om zelfstandig keuzes te maken. Je kunt je keuzes namelijk afstemmen op waar je goed in bent en waar jij het beste zult floreren. Binnen een omgeving die past bij jouw ambities. Je bent instaat om je te omgeven met gelijkgestemden en jouw ideale omgeving. Zo weet je ook waar je niet van bent. Hierdoor kan je focussen en leer je veerkrachtig om te gaan met wat erop je pad komt. Je bent niet snel afgeleid of laat je ompraten. Hierdoor is wat je doet te allen tijde intrinsiek gemotiveerd. Vanuit wie jij bent.

Lees ook de column Door het kijkglas – Life Coach Eindhoven – Referentiekader
Lees ook de column Let’s Agree To Disagree – Life Coach Eindhoven – Tolerantie

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?