Skip to main content

Je kwetsbaar opstellen gaat niet over fouten durven maken of dingen toegeven. Of over durven huilen en je zwaktes laten zien. Dit is allemaal extrinsiek en staat buiten jezelf.

Kwetsbaarheid is juist een kracht

Kwetsbaarheid gaat over je moreel kompas, hoe je communiceert en hoe je je gedraagt vanuit sociale verbinding. Kwetsbaar opstellen gaat over het afhechten van het oude en je durven openstellen voor iets nieuws. Afscheid nemen en hier de tijd voornemen. Je doorleeft feitelijk een ‘rouw’periode voor het verlies van iets vertrouwds, iets bekends. Met nostalgie iets laten gaan in het besef dat het niet meer terugkomt. In ieder geval nooit zoals het was.

Hecht het oude af alvorens aan het nieuwe te beginnen

Dit besef kan pijnlijk zijn. En beangstigend. Iets waar je niet op zit te wachten en wat wellicht ook een belangrijke rol heeft gespeeld in het momentum van definitief doorzetten en uitvoeren van veranderingen.

Maar het is wat het is. Dit besef en de acceptatie ervan helpt je in de voorbereiding op het nieuwe. Accepteren dat wat ooit was niet meer zal zijn en hier bewust naar handelen zorgt voor een goede afhechting met het oude. Geen drama, geen chaos, geen dubbele intenties. Dit is nodig om  je onvoorwaardelijk te kunnen richten op het nieuwe.

Gedoe komt er toch

Maar besef dat als jij verandert en in beweging komt dit niet alleen effect heeft op jou. Het beïnvloedt ook de wereld om je heen. Want je doet iets anders dat wat je deed en bewandelt een ander pad. Hiermee komen er nieuwe mensen in je leven, maar laat je ook andere achter. Dat kan en zal op weerstand stuiten en niet altijd gewaardeerd worden.

De intentie telt

Maar weet dat als je oprecht en consistent bent, je keuze altijd gewaardeerd en geaccepteerd zal worden. Het is dus niet zo dat je kwetsbaar op te stellen een soort excuus of vrijbrief is. Ook zal jijzelf tijd nodig hebben om opnieuw je weg te vinden binnen alle veranderende omstandigheden. Weet jij veel! En voor anderen ben jij ook nieuw. Iets onbekends. Weten zij veel!

Deze uitdaging aangaan en je hiervoor openstellen. Dat gaat over je kwetsbaar opstellen en vraagt om knowhow van jouw Personal Fundamentals.

 

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?