Skip to main content

Je wist het en toch doe je het! Of juist niet? Ken je dat voorgevoel over een aankomende gebeurtenis, waarbij je nog voordat er iets gebeurt je opeens toch een soort aandrang voelt om op die rem te trappen? Is dit dan voortschrijdend inzicht? Of je instinct?
Misschien zit er dan stiekem toch een kleine boodschapper op je schouder, die je iets influistert. Vast wel, maar maak je geen illusies. Soms denkt dat Duiveltje op mijn schouder zelfs: ”What the hell!?”

Het zesde zintuig

Feitelijk gaan bovengenoemde fenomenen allemaal over hetzelfde, namelijk over de Intuïtie. Het is een supertool die ons als mens uniek maakt. Iedereen beschikt er dan ook over. Alleen hebben velen zichzelf aangeleerd het te negeren, soms onbewust, maar veelal bewust. En voor sommigen is het nog onderontwikkeld en weet je gewoon nog niet hoe het werkt. De Intuïtie is dus iets dat je zeker ook kunt leren gebruiken.

Hoe het werkt

Het menselijk lichaam in zeer vernuftig en zit geavanceerd in elkaar. Wat duidt op het feit dat ons brein direct in contact staat met de rest van het lichaam. Er worden continue vanuit het lichaam signalen doorgegeven aan de hersenen, die hier worden vertaald en om gezet naar actie. Het onderbuikgevoel is daar ook een uitwerking van. Ja, die spreekwoorden komen niet zomaar uit de lucht vallen! 😉
Het reptielenbrein werkt dan ook als alarmbel, het helpt ons om alert te zijn. Het waarschuwt ons ingeval van gevaar of wanneer er iets niet in de haak is. Het darmsysteem en de buik zijn een sterke raadgever op het moment dat iets niet vertrouwd voelt en helpt om angst te herkennen.

Hoe het niet werkt

Het brein heeft zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld en is geëvolueerd tot hoe we het vandaag de dag gebruiken. Daarmee bedoel ik dat het tegenwoordig allemaal meer, sneller en beter moet dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Ook deze ontwikkeling dient dus gezien te worden als een onderdeel van een industriële revolutie. Andere ontwikkelingen die gepaard gaan met industriële revolutie zijn aanzien, status, geld, macht, rijkdom en armoede. Al deze sociaal gebonden aspecten hebben direct invloed op ons. Gekoppeld aan onder andere het persoonlijk referentiekader heeft dit een direct neurolinguïstiek effect op ons als persoon. En openbaart zich in de vorm van arrogantie, hebzucht of jaloezie. Dit betekent dat dit een dikke vette trigger is voor het Duiveltje op onze schouder, het Ego. Hallo, Ego!

En je raadt het al. Dit vertroebelt de blik, het vermindert het inlevingsvermogen en is direct een aanslag op iedere vorm van integriteit. Kort gezegd, is het dus voornamelijk het Ego dat zorgt dat je niet meer in connectie bent met je intuïtie. En je uit balans raakt.

Luister en voel

Als tip en misschien ook wel als oefening, wil ik je graag meegeven dat je ook weer in contact kunt komen met je intuïtie. Of nog beter en weer lekker in die flow kunt komen. Door te luisteren naar je ‘Hoofdkwartier’ èn te voelen met je onderbuik. Als dit niet in lijn is, voel je dat. Dan voel je dat letterlijk in je hartstreek. En ook als het wel klopt. Cijfer je gevoel niet weg! Het is echt en oprecht. Mocht je het toch negeren, prima. Maar spreek dan in ieder geval met jezelf af dat je ook instaat voor de consequenties ervan.

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?